V high-tech štvrti v meste San-ja na ostrove Chaj-nan v Číne nedávno dokončili laboratórium Sanya Farm Lab, v ktorom sa spája architektúra, technológia a poľnohospodárstvo zamerané na výskum vnútorného vertikálneho pestovania rastlín. Kombinuje ekológiu, udržateľnosť a inováciu s cieľom nájsť efektívne odpovede na zmenu klímy. Špičkové centrum si veľmi želala čínska vláda, ktorá už nejaký čas intenzívne investuje do výskumu klimatických zmien, nedostatku vody a pôdy, problémov s produkciou potravín, ale aj rastúceho dopytu čínskej strednej triedy vrátiť sa k životu v kontakte s prírodou alebo oživiť vidiecky turizmus.

Miesto: San-ja, ostrov Chaj-nan, Čína Autori: CLOU architekti, Investor: Jinmao Sanya Nanfan Rongmao Real Estate Co., Ltd. Plocha pozemku: 6 900 m2 Úžitková plocha: 4 000 m2 Realizácia: 2021

 

San-ja je obľúbené dovolenkové miesto na južnom konci čínskeho ostrova Chaj-nan, ktoré Číňania často navštevujú, aby unikli pred zimou. Vďaka celoročne teplému a vlhkému podnebiu a polohe v najjužnejšom regióne krajiny s malebnými zátokami a krásnymi plážami sa stala San-ja súčasťou plánu čínskej vlády premeniť mesto na novú ekonomickú zónu a výskum tropického poľnohospodárstva. V snahe dosiahnuť túto víziu sa v meste objavilo mnoho nových budov a infraštruktúr. Jednou z nich je Sanya Farm Lab, workshop založený na modernom zobrazení ekologického poľnohospodárstva.

 

 

Približne 4 000 štvorcových metrov je rozdelených na štyri poschodia, kde udržateľnosť, ekologické technológie a poľnohospodárske inovácie dosahujú úroveň, v akú sa predtým ani nedúfalo. Dizajn budovy je založený na vývoji moderných metód ekologického poľnohospodárstva a životného štýlu. Upozorňuje, že tradičné hranice medzi prírodou a mestom sa stierajú a vzdialenosť medzi technikou a životom sa zužuje. V architektonickom návrhu sa podarilo skombinovať miestne klimatické charakteristiky, technologické a vedecké inovácie spojené s poľnohospodárstvom a vyvinuté samotným laboratóriom. Už teraz je stavba dominantou okresu. Miesto, kde sa dozviete, ako sa zmení životný štýl, ak sa stratia hranice medzi prírodou a mestom.

 

Evolúcia tradičnej konštrukcie 

Hlavnou myšlienkou architektov bolo vymazať hranice medzi vnútorným a vonkajším svetom a povzbudiť návštevníkov na vzájomnú interakciu a výmenu skúseností. Symbolizuje to aj priesvitná fasáda objektu, ktorá umožňuje okoloidúcim nahliadnuť do interiéru. Štvorposchodová budova pozostáva z naskladaných sklených boxov rôznych veľkostí, ktoré sú vizuálne prepojené veľkým átriom. Pohyb medzi nimi zabezpečuje točité schodisko umiestnené v jednom rohu. Toto schodisko pod holým nebom podporuje prístup do vonkajších priestorov, zatiaľ čo veľké odpočívadlá na každej úrovni poskytujú miesta na náhodné stretnutia ľudí pohybujúcich sa po budove. Prvé poschodie výstaviska je konzolové smerom von, aby zakrylo polovonkajší verejný priestor po obvode, zatiaľ čo na horných úrovniach je začlenených niekoľko vonkajších terás.

Vchod na severnej fasáde Sanya Farm Lab vedie do vstupnej haly, v ktorej sa nachádza organická farma. Tento vzdelávací priestor obklopuje recepcia, bar, reštaurácia a trhovisko smerom k prednej časti zariadenia. Kuchyňa, bar a úžitkové priestory sú umiestnené v zadnej časti.

Na prvom poschodí sa nachádza kaviareň, multimediálna výstavná plocha, kancelárie, VIP miestnosť a neformálne sedenie spolu s terasou na podestách vedľa točitého schodiska.

Na druhom poschodí vedie schodisko na veľkú terasu uzavretú mriežkovou štruktúrou. Pozdĺž okrajov budovy sa nachádza aj priestor na podujatia pod holým nebom a detský kútik s džúsovým barom, kanceláriou a ďalšími verejnými priestormi umiestnenými vnútri sklených stien.

 

Architektonická štruktúra sa delí na tri kľúčové úrovne.

Verejný vonkajší priestor: Je venovaný nielen pracovníkom zariadenia, ale aj občanom. Miesto je čiastočne zastrešené prístreškom na ochranu pred dažďom, doplnené oddychovými zónami a hrami pre deti. 

Aerodynamické prepojenie medzi interiérom a exteriérom: Pomocou nádherného točitého schodiska a schodov multifunkčného amfiteátra sa architektom podarilo vytvoriť prirodzený tok, ktorý prenesie návštevníkov z vonkajšieho zeleného priestoru do inovatívneho srdca budovy.

Zlepšenie vonkajšieho komfortu: Konštrukcia strešného roštu z drevenej preglejky hlboká 800 mm znížila absorpciu slnečného žiarenia o 70 %. Vonku poskytuje úkryt návštevníkom a zároveň zaručuje prirodzené vetranie spojené s nádherným výhľadom. Mriežková štruktúra je inšpirovaná tradičnými chajnanskými domami, no podaná moderným spôsobom.

 

Digitalizované ukážky časopisov
E-shop eurostav
Archbooks
YTONG