Farebné tehlové fasády a zvlnené schodiská charakterizujú Habitations Saint-Michel, revitalizovaný komplex sociálneho bývania v Montreale. Nízkopodlažný komplex navrhol montrealský architekt Philip Bobrow začiatkom 70. rokov 20. storočia, keď bol v móde brutalizmus. Postupom času začala spoločenská štvrť s tmavými a drsnými budovami pôsobiť depresívne, a tak sa architekti zo štúdia Sasia Barbarese Topouzanov pustili do dlhej práce na jej rekonštrukcii. Dnes je stavba radostnou súčasťou mesta, dôstojným a rešpektujúcim prostredím pre všetkých obyvateľov.

Názov projektu: Habitations Saint-Michel Nord, Miesto: Montreal, Québec, Kanada, Architekti: Saia Barbarese Topouzanov architectes, Záhradní architekti:  Vlan Počet bytov: 185 Dokončené: september 2020

Obytnému komplexu so 185 bytmi v znevažovanej štvrti Saint-Michel chýbalo prirodzené svetlo a pre nízku energetickú účinnosť boli budovy nepohodlné a nákladné na údržbu. Cieľom revitalizácie bolo neznížiť počet bytových jednotiek, opätovne využiť drevené konštrukcie budov a otvoriť blok smerom k mestu, vytvoriť bezpečné prostredie, odstrániť slepé uličky a pridať ďalší priestor.

 

Architektonická výzva

V súlade so stanovenými cieľmi bolo prvou úlohou architektov vyvinúť stratégiu, ktorá by otvorila blok, zachovala rovnaký počet jednotiek, vyriešila problémy s plášťom budovy, bezpečnosťou a nakoniec vytvorila prostredie viac orientované na komunitu.

Architekti sa rozhodli vybudovať v centre komplexu ulicu a po jej stranách vytvoriť verejné priestranstvá.

Pridanie spoločnej centrálnej ulice v srdci lokality, inšpirovanej konceptom holandského „woonerf“, ktorý výrazne podporuje chodcov a znižuje automobilovú dopravu bez toho, aby ju eliminoval, si vyžiadalo demoláciu šiestich pôvodných malých budov komplexu. Tieto demolácie však boli kompenzované, keďže projekt pôvodne vyžadoval neznížiť počet bytov. Architektonický ateliér Saia Barbarese Topouzanov architectes preto našiel elegantné riešenie na zmenu veľkosti štvrte a ôsmim dvojposchodovým budovám pribudlo ďalšie poschodie. Veľkolepý návrh si vyžiadal aj dočasné presťahovanie všetkých obyvateľov počas dvojročného obdobia výstavby, čomu sa venovala veľká pozornosť. Ďalším cieľom projektu bola optimálna energetická účinnosť, a to pre plášť budovy aj pre mechanické systémy. Spoločná centrálna ulica zahŕňa pešie a automobilové zóny s priepustnou dlažbou, plán krajinných úprav obsahuje zadržiavanie dažďovej vody a biozádržné nádrže. Areál je vybavený inovatívnym systémom nakladania s odpadom a recykláciou pomocou veľkých, čiastočne zapustených kontajnerov. A zachránili aj početné pôvodné stromy.

 

Bezpečnosť a komunita
Táto novovytvorená spoločná ulica je pre projekt veľmi dôležitá, teraz tu nie sú žiadne nebezpečné tmavé uličky, ale otvorené chodníky pre chodcov, čo zlepšuje pocit bezpečia obyvateľov. Tri pôvodné komunitné priestory premiestnili do väčších, lepšie osvetlených priestorov komunitného centra, pričom všetky organizácie majú pouličné priečelie. K dispozícii je komunitná reštaurácia, škôlka, priestor na hranie pre deti vo veku 6 – 12 rokov, centrum mládeže pre deti vo veku 12 – 17 rokov a viacúčelová miestnosť.

Otvory a svetlo
Budovy sa dramaticky zmenili vďaka trom strategickým rozhodnutiam – použiť viac farieb, pridať balkóny a točité schodiská, aby mali všetci obyvatelia priamy prístup do svojich bytov, a vytvoriť otvory na stranách budov, ktoré boli predtým bez okien. Všetky byty sú dôkladne vynovené a vybavené vyššími oknami, ktoré do nich vniesli viac svetla a príjemné osvieženie. Zmenila sa aj vnútorná dispozícia najmä v budovách, v ktorých pribudlo poschodie. Jednotky v týchto budovách boli predtým oddelené chodbou; teraz prechádzajú cez byty. Druhým vylepšením bolo vybaviť byty skôr previsnutými ako zapustenými balkónmi, čím sa vytvoril dodatočný obytný priestor, ktorý v horúcom počasí veľmi ocenia najmä ľudia so skromnými pomermi. A napokon pridali točité schodiská, aby mal každý nájomník vlastný vchod do bytu.

Identita a vecnosť

Vizuálny koncept sa inšpiroval dielom francúzsko-venezuelského umelca Carlosa Cruza-Dieza (1923 – 2019), ktorý sa zameriaval na kinetickú energiu farieb. Použitie dvoch podobných farieb na vytvorenie tretej umožnilo vytvoriť sedem rôznych farieb pomocou štyroch základných tónov od veľmi svetložltého až po sýty tehlovočervený, ktoré oživujú fasády. Kompozíciu fasád určila súhra teplých farieb, výsledkom čoho je úplná premena charakteru komplexu. V novom radostnom prostredí pomáha použitie farieb budovať pocit spolupatričnosti a identity obyvateľov. Architekti chceli premeniť obmedzenia na výhody a ponúknuť obyvateľom dôstojné, svetlé a bezpečné prostredie, čím narušili stigmu okolo sociálneho bývania a jeho spojenie s chudobou. Projekt renovácie bol dokončený v septembri 2020 a získal ocenenie Excellence Award 2021 od združenia Ordre des architectes du Québec v kategórii viacbytových domov.


Digitalizované ukážky časopisov
E-shop eurostav
Archbooks
YTONG