späť na obsah časopisu

Pekinský obvod Ta-sing sa preslávil v roku 2014, keď sa tu začala výstavba medzinárodného letiska predstaveného ako nová brána do Pekingu. V samom srdci tejto štvrte vyrástlo nové Centrum Shoukai Vanke a funguje ako kľúčový a doteraz najväčší stavebný komplex v rámci regionálneho rozvoja. Je to komplex so zmiešaným využitím s rozlohou 132 000 m², ktorý pozostáva z nákupného centra s rozlohou 26 000 m², kancelárskej veže vysokej 124 metrov a hotela. Centrum Shoukai Vanke v Pekingu od architektov zo štúdia CLOU získalo ocenenie German Design Award 2020 za vynikajúcu architektúru, ICONIC AWARDS 2019 za inovatívnu architektúru a cenu Red Dot Design Award za rok 2018.

Miesto: Peking, Čína

Architekt: CLOU architects

Dizajnér: Jan F. Clostermann

Úžitková plocha: 84 000 m2 nad zemou, 48 000 m2 pod zemou

Krajinný dizajn: CLOU architects

Ukončenie výstavby: 2019

 

Kancelárska veža stojí na križovatke, vďaka čomu pôsobí dominantne, a má trojuholníkový tvar. Ten je výsledkom série pragmatických rozhodnutí. Maximalizuje výhľad na novovybudovaný park, zatiaľ čo z iných uhlov vyzerá veža elegantne a štíhlo. Konce trojuholníka slúžia ako „nebeské balkóny“ – oddychové zóny, a boli koncipované na každom druhom podlaží ako milý doplnok pre budúcich nájomníkov. Tvoria ďalší pozoruhodný stavebný prvok, ktorý sa opticky odlišuje od zostávajúcej sklenenej fasády. Autori projektu, architekti z medzinárodného dizajnérskeho štúdia CLOU, považujú vonkajší pracovný priestor za logický ďalší krok v evolúcii kancelárskej kultúry.

Vnútorný dizajn nákupného centra

Nákupné centrum komplexu sa zameriava hlavne na maloobchod s potravinami a nápojmi a poskytuje návštevníkom príležitosť vychutnať nové a netradičné kulinárske zážitky v inovatívnych priestoroch.

Obchodné centrum s prezývkou „Super terasa“ uprednostňuje nákupné plošiny tvorené sériou závesných vnútorných galérií a balkónov otočených do centrálneho átria. Architekti sa tu pokúsili vytvoriť mestské prostredie v nádeji, že obchodný priestor bude fungovať aj ako bežný priestor so širokým spektrom aktivít. Pomocou tohto programu vytvorila spoločnosť CLOU sieť veľkých terás, ktoré sú strategicky rozmiestnené a slúžia ako rozšírenie obchodných priestorov. Vyvýšené pohyblivé schody a chodníky sa pripájajú k priľahlým terasám a vytvárajú 3D siete pre mestských chodcov. Tak sa sformoval centrálny priestor, ktorý ponúka pohľad na prekrývajúce sa roviny terás a prekladané línie vyhradené pre chodcov. Terasy sú navrhnuté tak, aby boli flexibilné a vyhovovali širokej škále prevádzok od dočasných stánkov, otvorených barov, miest na stolovanie so sedením až po neformálne relaxačné zóny. Átrium prekrýva strecha so strešnými oknami a zaplavuje ho nepriame prirodzené svetlo, ktoré vnútorným zhromažďovacím priestorom poskytuje denné osvetlenie. Na viacerých úrovniach átria je umiestnený nábytok s uličným charakterom, aby poskytoval nakupujúcim pohodlné oddychové priestory.

Centrum Shoukai Vanke od architektov zo štúdia CLOU vyniká pozornosťou venovanou otvoreným priestorom, ktoré sú súčasťou životného prostredia a skrášľujú všetky prostredia, čo výrazne zvyšuje kvalitu práce a zlepšuje pocity návštevníkov.

Kým trojuholníkové balkóny výškovej budovy sú na klasickej presvetlenej strane, strešná záhrada navrchu átria využíva žiarivé farby, živé tvary a vzrušujúce krajinné prvky, pomocou ktorých priťahuje pozornosť ľudí a poskytuje vonkajšie sociálne siete zamestnancom kancelárií, návštevníkom nákupného centra a hotelovým hosťom. Zároveň poskytuje priestor na šport, zábavu a hry.  

 

Viac nájdete v aktuálnom čísle Eurostavu


Autor
Matej Motyka

Fotografie (vizualizácia)
Shuhe, Amey Kandalgaonkar, BA
Digitalizované ukážky časopisov
E-shop eurostav
Archbooks
YTONG