späť na obsah časopisu

Je zrejmé, že náš pracovný svet čoraz viac tvoria flexibilní, ustavične cestujúci a luxusní poskytovatelia služieb. Aspoň to naznačuje zvyšujúci sa počet nových budov na coworkingové kancelárie a obchodné byty. Predstavujú prakticky novú typológiu v mestách. Nedávno dve viedenské kancelárie BFA Büro für Architektur a KLK , ktoré už spoločne pracovali na niekoľkých projektoch, zrealizovali v jedenástom viedenskom obvode sedemposchodovú rohovú budovu s päťdesiatimi obchodnými bytmi a dali je vtipný nádych – veľa z týchto apartmánov má arkierové okno so sedlovou strechou, takpovediac miniatúrny stavebný symbol sedavosti.


 

Miesto: Gudrunstraße, Viedeň, Architektúra/interiérový dizajn: BFA x KLK (BFA Büro für Architektur | Architekt DI Heinz Lutter & BÜRO KLK), Projektový tím: Heinz Lutter, Christian Knapp, Jonathan Lutter, Fabian Lutter, Jürgen DePaul, Xaver Kolleger, Celková zastavaná plocha: 3 900 m2, Dokončenie: 2021

 

Architektonická kancelária BFA a spoločnosť KLK sa vyznačujú spoločnou vášňou pre experimentovanie, hlbokými odbornými znalosťami a jemným citom pre estetiku. Výsledkom je interdisciplinárna prax, ktorá spája oblasti architektúry, dizajnu a interiérového dizajnu, projektového riadenia a mestských stratégií.

Spoločne navrhli úzku budovu na rušnej ulici Gudrunstraße neďaleko novej viedenskej hlavnej stanice na stavenisku, ktoré bolo pre zdĺhavý proces sanácie roky neobsadené. Súčasťou ich projektu bolo sprevádzať súkromného staviteľa počas tohto procesu a vypracovať vhodnú špecifikáciu vývoja pre nehnuteľnosť tak, aby jej mikroapartmány bolo možné využívať dočasne, krátkodobo. Cieľom investora bolo navrhnúť byty za čo najnižšie nájomné a s maximálnym komfortom bývania.

 

Efektívna dispozícia

Pre budovu umiestnenú na rohu ulice sa mali vytvoriť čo najlepšie svetelné podmienky a prirodzené opatrenia proti hluku. Preto architekti zvolili vhodnú orientáciu bytov – všetky sú orientované na juhovýchod, čo umožňuje zachytiť maximum denného svetla počas dňa. Rovnakým opatrením sa znížilo hlukové znečistenie, pretože orientácia na tichšiu bočnú ulicu pôsobila ako tlmenie prirodzeného zvuku. Nasledujúci návrh konečne upraví efektívne pôdorysy bytov na zastavanej podlahovej ploche 3 900 štvorcových metrov. Pôdorys vychádza z jednorazovej vonkajšej arkády. Toto je typ konštrukcie, ktorý bol bežný predtým, ako sa klimatizácia stala štandardom; umožňuje priečne vetranie cez jednotku, keďže má vonkajšiu stenu a okná po oboch stranách. Kompaktný úzky pôdorys každého apartmánu pozostáva z veľkorysej hlavnej chodby, zo spálne, sociálnych zariadení a z obytného priestoru s balkónom a arkádou so sedlovou strechou. Ide tu o minimalizáciu miestností v byte (byt nie je rozdelený na viaceré menšie miestnosti) v presvetlenom a veľkorysom obytnom priestore, ktorý zodpovedá dynamickým potrebám budúcich obyvateľov. Prístup je umožnený cez vonkajšie schodisko s otvorenými arkádami na nádvorí. Na prízemí novej budovy sa nachádza aj šesť kancelárskych jednotiek. Vzhľadom sa nápadne líšia od ostatných podlaží. Fasáda ostatných podlaží budovy pozostáva z naskladaných tradičných viedenských Schrebergärten – záhradných chatiek spolu s malým podielom vonkajšieho priestoru na maličkých balkónoch vyjadrujúcich silný charakter z hľadiska mestského rozvoja vo štvrti s prevažne komerčným využitím. Podzemné podlažie poskytuje parkovanie pre šesť automobilov, parkovanie pre bicykle je na prízemí.

V hlavnej úlohe Schrebergärten

Areál, v ktorom sa komplex nachádza, sa využíva hlavne na komerčné účely. Je tu veľa kancelárií a obchodných centier. Architekti však chceli dodať tomuto „prísnemu prostrediu“ komfort, preto navrhli fasádu budovy zloženú z tradičných viedenských Schrebergärten. Sú to akoby záhradné chatky spolu s malým podielom vonkajšieho priestoru na maličkých balkónoch a majú silný výpovedný charakter z hľadiska mestského rozvoja.

Všetci rakúski architekti Passivhaus sa asi zhrozia pri pohľade na toľko ďalšej povrchovej plochy, toľko zbytočných striech, toľko tepelných mostov – všetko preto, aby mal každý byt  tento imaginárny záhradný prístrešok. Priestor je však očarujúci. V porovnaní so stenou iba s oknom to vytvára nádherné priestory, jeden vonku, prístupný cez obrovské otočné dvere, na pekné dni a útulný kútik na tie nie práve pekné dni.

 

 



Autor
Matej Motyka

Fotografie (vizualizácia)
David Schreyer/v2com
Digitalizované ukážky časopisov
E-shop eurostav
Archbooks
YTONG