späť na obsah časopisu

Ako plachetnica plávajúca do prístavu. Tak vyzerá nová budova kultúrneho centra Nadácie Stavros Niarchos v mestskej časti Kallithea, 4 kilometre južne od centra Atén. Predstavuje dôležité kultúrne a vzdelávacie centrum, ktoré zahŕňa národnú knižnicu a národnú operu Grécka, obklopenú parkom s rozlohou 170 000 m². Objekt pochádza z ateliéru významného architekta Renzo Piana, ktorý ho situoval na umelo vytvorenom kopci. Snahou bolo postaviť energeticky úspornú budovu s platinovým certifikátom LEED. Jej bonusom sú panoramatické výhľady na mesto, more a jeden z najstarších námorných prístavov zálivu Faliro. Autori sa vyjadrili, že nemali v úmysle vytvoriť novú Akropolu. Ich snahou bolo dať mestu Atény nový pohľad na more, verejný priestor a prístup k vode. Prostredníctvom tejto „budovy – plachetnice“ pribudol nový prvok do panorámy mesta: hladká kamenná fasáda s tenkou veľkoplošnou strechou, ktorá sa vznáša nad všetkým. So stavbou sa tiež obnovilo optické napojenie mesta na vodu vo veľmi špecifickej lokalite. Príbeh stavby sa začal v roku 2008, kedy Nadácia Stavros Niarchos oslovila architektov, aby na zničenom parkovisku asi 500 metrov od mora navrhli nové kultúrne centrum s operou a knižnicou a rozsiahlym parkom.


Autor
pripravila Martina Horváthová

Fotografie (vizualizácia)
prof. Ing. arch. Robert Špaček, CSc., FA STU v Bratislave
Digitalizované ukážky časopisov
E-shop eurostav
Archbooks
Active House Award, Velux