späť na obsah časopisu

 

Prázdne podkrovie staršieho rodinného domu v tichej rezidenčnej štvrti dánskom Søborgu si okrem renovácie priam pýtalo vstavbu niekoľkých spální. Štvorčlenná rodina tak získala ďalší atraktívny a presvetlený priestor na bývanie. Keď manželia Aneta a Jarl so svojimi dvomi dospievajúcimi deťmi kúpili starší dvojpodlažný dom vedeli, že sa nevyhnutnú jeho modernizácii a rekonštrukcii, aby vyhovoval požiadavkám štvorčlennej rodiny.  Pôvodná dispozícia domu s obytnou kuchyňou, obývačkou a tromi izbami sa rozkladala na prvom podlaží. Pod strechou boli ešte dve pochmúrne podkrovné miestnosti, jedna presvetlená pásom malých okien vo vikieri, druhá oknom a presklenými dverami vedúcimi na strešnú terasu. Zaberali len časť povaly a slúžili ako „trinásta komnata“, kde sa sústreďovali všetky nepotrebnosti. Zvyšok podkrovia s priaznivými priestorovými pomermi sa priam ponúkal na zmysluplné využitie. Po tom, ako Aneta a Jarl kompletne prerobili prízemie, prišla na rad strecha. Jej tvar nebolo možné radikálne meniť, ale konštrukcia krovu dovolila uvoľniť dispozíciu v celom podstrešnom priestore a získať nad veľkou časťou pôdorysu dostatočnú výšku. Okrem novej skladby strešnej konštrukcie vyriešili majitelia aj novú dispozíciu podkrovia – vznikla tu súkromná zóna s oddelenými miestnosťami – spálňou, dvoma detskými izbami a kúpeľňami, do ktorých sa vstupuje zo spoločenskej schodiskovej haly. Z nej vedie ešte rebrík do priestoru pod hrebeňom strechy, ktorý využívajú tínedžeri na hranie playstation. Aby v priestrannej dispozícii dosiahli optimálne svetelné podmienky vo všetkých miestnostiach, osadili do novej strechy trinásť strešných okien Velux. Spočiatku mali majitelia obavy, či toľko presklených plôch v streche nezníži účinnosť jej tepelnej izolácie a nespôsobí výrazné zmeny teplôt. So strešnými oknami s izolovanou konštrukciou, bezpečnostným trojsklom a tieniacimi prvkami sa však nič z týchto obáv nenaplnilo a nezhoršila sa ani kvalita bývania v spodnom podlaží. Navyše v miestnostiach vďaka celoročnému preslneniu vznikol pocit vzdušného a svetlého interiéru s výhľadom do okolia. Prispieva k tomu aj prevažujúca biela farba na stenách a podhľadoch s bielymi rámami strešných okien, ktorá necháva vyniknúť priznané drevené trámy krovu. Tie spolu s drevenou podlahou príjemne otepľujú podkrovný priestor a prispievajú k celkovej pohodovej atmosfére.


Autor
Adela Motyková

Fotografie (vizualizácia)
archív Velux
Digitalizované ukážky časopisov
E-shop eurostav
Archbooks
Active House Award, Velux