späť na obsah časopisu

Zrekonštruovaný objekt materskej škôlky s jasľami sa nachádza v dolnorakúskej obci Neufeld an der Leitha, pár kilometrov od Neusiedlerského jazera. Vzdušný interiér je navrhnutý tak, aby citlivo zohľadňoval potreby detských užívateľov. Ponúka im všetko, čo deti pre svoj rozvoj potrebujú: dobrú energiu s dostatkom denného svetla vrátane optimálneho prísunu čerstvého vzduchu.

Projekt vznikol na základe obcou vypísanej architektonickej súťaže. Pôvodné priestory s úžitkovou plochou 830 m2 sa podľa zadania mali transformovať na bezbariérové. Po novom mali obsahovať štyri veľkorysé miestnosti –  učebne, jednu herňu a jednu tvorivú dielňu. Víťazný návrh z rakúskeho ateliéru SOLID Architecture zohľadnil okrem potrieb detí aj šetrnosť k životnému prostrediu a prírodným zdrojom. Budovu dnes vykuruje a chladí tepelné čerpadlo zem-vzduch, ohrev úžitkovej vody zabezpečuje čerpadlo voda-voda. Cisterny na zber zrážkovej vody slúžia na polievanie záhrady.

V budove pozdĺžneho pôdorysu sú komunikačné a obslužné priestory situované do uličnej, na sever orientovanej strany. Okrem hlavného vstupu sa tu nachádza kuchyňa, jedáleň a kaviareň pre rodičov. Dlhá chodba pozdĺž celej dispozície tvorí osovú líniu medzi touto prevádzkovou a centrálnou časťou. Štyri hlavné miestnosti (súčasťou každej sú aj toalety), sa nachádzajú v južnom trakte, ktoré prostredníctvom veľkých okien udržiavajú aktívny kontakt s terasou a pokojnou záhradou. Lamelová pergola nad terasou bráni prehrievaniu a užívateľom poskytuje počas horúcich dní príjemné zatienenie vonku i vo vnútri. Herňa a tvorivá dielňa sú umiestnené na kratších bokoch dispozície na východe a západe.


Autor
Denisa Slančová

Fotografie (vizualizácia)
Kurt Kuball
Digitalizované ukážky časopisov
E-shop eurostav
Archbooks
Active House Award, Velux