späť na obsah časopisu

Fenomén udržateľnosti sa dnes rozširuje o novú platformu. K ekonomickému a environmentálnemu aspektu, ktoré dlho stáli v jednej priamke, pribudol ďalší bod. Sociálna udržateľnosť v celosvetovom meradle zohľadňuje pri navrhovaní zdravie, spoločenské vzťahy a celkovú pohodu užívateľa. Z udržateľnosti sa tak stáva akýsi well triangel. Do celej problematiky nás detailnejšie uviedol Samuel Sůra, konateľ a zakladateľ spoločnosti SALVIS. Certifikačné systémy LEED či BREAM asi už netreba zvlášť predstavovať. Za tie roky, čo fungujú (a vychádzajú z niekoľko desiatok rokov zbieraného a stále vylepšovaného know-how ako navrhovať a stavať udržateľnejšie budovy), presviedčajú na reálnych príkladoch verejnosť o svojom opodstatnení. Tieto stavby majú perspektívnu budúcnosť v ekonomickom aj environmentálnom ohľade. Latku nárokov posúvajú čoraz vyššie. No k oblasti ušetrených energií či priateľských materiálov pribudla nová generácia certifikačných systémov – wellbeing (WELL a Fitwel). Tie prihliadajú v budovách na pocity blaha, prospechu, šťastia, pohody a zdravia. Už aj na Slovensku sa tejto komplexnej problematike venuje zopár firiem a najmä vďaka osvieteným investorom sa im darí. Jednou z takýchto priekopníčok, ktorej doménou sú hlavne novopostavené kancelárske budovy, sa už tretí rok venuje na trhu spoločnosť SALVIS. Okrem sofistikovaných riešení dokážu v SALVIS klientovi ponúknuť aj celkom jednoduché a finančne nenáročné riešenia, ktoré zvyšujú kvalitu a atraktivitu vnútorného prostredia. Práve týmito témami sa firma dokázala odlíšiť od konkurencie. Keď sa pýtame na konkrétnosti, Samuel Sůra prezrádza: „Určite je dobré na začiatku pohrať sa s dispozíciou, aby pracovné miesta mali kvalitné výhľady a dostatok denného svetla. Takisto netreba zabúdať na otázku, ako sa budova bude správať k fajčiarom. Možno to pôsobí ako nepodstatný detail, ale nie je to tak. Treba sa zamyslieť nad tým, kam umiestniť fajčiarske zóny, aby sa dym nedostával do vnútorného prostredia. V neposlednom rade by som spomenul vegetáciu. Pre pocit blaha je dôležité vytvoriť pre zamestnancov akúsi oázu bezpečia, kam môžu na chvíľu odísť od pracovného stola a prísť na iné myšlienky. Z jednoduchých riešení, ktoré sa snažíme klientom odporúčať, je kontrolovať relatívnu vlhkosť vzduchu, ktorá by sa mala pohybovať v rozmedzí 30 – 60 % čo je hranica, kedy je človeku príjemne“.

Celý rozhovor nájdete v júnovom čísle…


Autor
Denisa Slančová

Fotografie (vizualizácia)
archív spoločnosti Salvis
Digitalizované ukážky časopisov
E-shop eurostav
Archbooks