späť na obsah časopisu

Najskôr bola tma, potom svetlo. Neobývaný priestor pod strechou, kde roky prebýval iba nehostinný chlad, sa postupne začal meniť k lepšiemu. Cestu, kým podkrovie nad bývalou mestskou radnicou dostalo dnešnú veľmi štýlovú fazónu, sprevádzalo množstvo peripetií. Ako sa však zhodujú noví majitelia – podstatný je výsledok. Dnes si dvaja bratia Christer a Henrik spolu so svojimi rodinami užívajú komfort príjemného loftu s nádhernými výhľadmi na celé mesto Drammensa (40 km juhozápadne od Osla). Keď sa mesto rozhodlo odpredať podkrovný priestor, jeho jediná podmienka bolo zachovanie pôvodného tvaru aj materiálového zloženia strechy na budove. Hoci sa zub času už začal podpisovať na priestoroch roky neobývanej povale, dvojica nadšených investorov vycítila jej skrytý potenciál. Atraktívne prostredie priamo uprostred neveľkého mestečka, no najmä veľkorysosť samotného priestoru ponúkali sľubné možnosti na novej ceste za komfortným bývaním. S riešením nového návrhu sa obrátili na ateliér Takle, Thørud Arkitekter z neďalekého Osla. Nielen pre budúcich majiteľov, ale aj samotných architektov predstavoval projekt, kde bolo potrebné vyriešiť a zohľadňovať množstvo konštrukčno-technických detailov, samozrejme výzvu. Pôvodná konštrukcia dreveného krovu predstavovala väznicovú sústavu so stojatou stolicou. Nová, obytná funkcia priestoru si priam vyžadovala optické prevzdušnenie. Autori návrhu preto odstránili väčšiu časť pôvodných stojok tiahnucich sa po bokoch celej pozdĺžnej dispozície podkrovia. Následne architekti museli krov vystužiť pomocou nového oceľového nosníka. Vodorovné stužidlá – klieštiny zostali zachované a sčasti aj priznané. Dnes v natmavo namorenej podobe vytvárajú príjemný kontrast k bielemu sadrokartónu.


Autor
Denisa Slančová

Fotografie (vizualizácia)
Niklas Hart, VELUX
Digitalizované ukážky časopisov
E-shop eurostav
Archbooks
Active House Award, Velux