späť na obsah časopisu

V jednoduchosti je krása. Aj takto možno charakterizovať architektúru rodinného domu, ktorý je situovaný na svahu neďaleko mesta Cēsis. Architekti ho navrhli s maximálnym rešpektom k okolitej krajine severného Lotyšska. Jednoduché až puristické riešenie dopĺňajú veľké zasklenia od podlahy až po strop, ktoré prepájajú obytné priestory s okolitou prírodou. Aj napriek rozsiahlemu zaskleniu sa architektom podarilo dodržať nízkoenergetické stavebné technológie a princípy. Lotyšské mesto Cēsis leží v romantickom prostredí kopcov a nížin nad riekou Gauja. Podľa nevšedného názvu rieky bol pomenovaný aj priľahlý národný park Gauja National Park. Toto prírodné prostredie sa zapáčilo aj autorom projektu, ktorí tento rodinný dom navrhli s citom ku krajine. Hmotu domu zapustili do strmého svahovitého terénu na brehu rieky a každú fasádu poňali inak. Z prístupovej komunikácie je fasáda najmenej transparentná, aby zabezpečila pre majiteľov súkromie. Z tejto strany je aj celý dom vidieť iba čiastočne. Na rozdiel od juhozápadne orientovanej fasády, ktorá sa naopak otvára do údolia. Fasádu týchto troch podlaží tvoria veľkoplošné zasklenia, ktoré prepájajú interiér s exteriérom. Zaujímavá architektúra zo skla a betónu organicky zapadá do terasovitého terénu. Základnou konštrukciou spodného podlažia a prízemia domu je dvojvrstvová vystužená betónová konštrukcia s inteligentnou izoláciou. Pohľadový betón je priznaný z interiéru aj exteriéru. Tretie podlažie je odlišné, tvorí ho celosklená konštrukcia so subtílnym kovovým rámom na celých troch fasádach. Táto impozantná sklená posuvná stena, široká 12 metrov na výšku celého podlažia, umožňuje majiteľom sledovať krásy meniacej sa prírody (počas ročných období) prostredníctvom panoramatického výhľadu. Posuvný systém sa dá dokonca úplne otvoriť, čím sa okolitá zeleň stáva priam súčasťou interiéru. Rámy a kovania systému sú bezbariérovo zabudované do podláh a stropov. Steny z pohľadového betónu v kombinácii s veľkoplošnými zaskleniami v minimalistických hliníkových profiloch dopĺňa prírodný dub použitý v interiéroch na podlahách. 


Autor
pripravila Martina Horváthová

Fotografie (vizualizácia)
OUTOFBOX, Lotyšsko, foto: Māris Ločmelis
Digitalizované ukážky časopisov
E-shop eurostav
Archbooks
Active House Award, Velux