späť na obsah časopisu

Keď sa povie centrála firmy, väčšinou si predstavíme jednoduchú, no funkčne premyslenú architektúru. V prípade prestavby a nadstavby polyfunkčného objektu Würth sa však autori zamerali nielen na funkčnú budovu na úrovni svetového štandardu, no splnili aj požiadavku investora zachovať maximum pôvodnej zelene. Keďže ide o budovu slovenskej dcéry nadnárodného koncernu, do nového riešenia zakomponovali aj tradičný folklórny prvok – krížikový výšivkový vzor. Spoločnosť, ktorá sa zaoberá predajom montážneho materiálu, strojov a náradia, potrebovala pre slovenskú centrálu novú budovu. Najjednoduchším riešením bola prestavba pôvodného objektu s neporušenou statikou, ktorý už nespĺňal súčasné kritériá. Na jednotlivých podlažiach administratívy sa nachádzajú prevažne kancelárske priestory, hygienické zázemie a kuchynka. Na 2. NP je situovaná technická miestnosť – serverovňa. Pôvodná požiadavka bola vytvoriť jednu spoločnú terasu prístupnú z každej kancelárie. Rozmerovo to však nevychádzalo, preto autori zrealizovali malé zelené átriá 6 x 6 metrov. Ubytovacia časť je určená pre mimobratislavských zamestnancov, ktorí prídu do firemnej pobočky na školenia. Objekt má 2 NP, ukončený je plochou strechou. Okrem ubytovacích jednotiek s hygienickým zázemím a kuchynkou sa na prízemí nachádza spoločenská miestnosť, posilňovňa, technické miestnosti, sklady a skúšobne. Ubytovacia časť je prostredníctvom chodby prepojená s administratívou. 


Autor
pripravila Martina Horváthová

Fotografie (vizualizácia)
Würth Slovensko
Digitalizované ukážky časopisov
E-shop eurostav
Archbooks
Active House Award, Velux