späť na obsah časopisu

 

Vallirana 47 je strohý obytný päťbytový dom z 20. rokov minulého storočia, ktorý sa nachádza na dlhom a úzkom pozemku v historickej mestskej zástavbe Barcelony. Architektonické štúdio Vora vytvorilo vnútri týchto piatich barcelonských apartmánov súhru starého a nového tým, že rozmiestnením stien zvýraznilo pôvodné podlahové dlaždice so vzorom.

Lokalita: Barcelona, Španielsko Architektúra: vora (Pere Buil, Toni Riba) Projektová skupina: Alex Etxeberria, Quim Olea, Lorenz Kraut, Pol Bosch, Veronika Halo Plocha: 490 m2 Realizácia: 2017 – 2019

 

Estetika a využitie priestorov tohto bytového domu sú typické pre dobové byty katalánskeho hlavného mesta: dlhé chodby, malé miestnosti obohatené o vintage dláždené podlahy, omietkové lišty na strope, dvere, vonkajšie priestory, drevené trámy, sklopné okenice a katalánske klenby.

Aj keď projekt renovácie vychádza z identity a histórie budovy, výsledok je pôsobivý a hravý. Mnoho materiálov a prvkov budovy pri rekonštrukcii opätovne použili, a tak udržali jej priestorovú kontinuitu.

Nové materiály čerpajú z estetiky tých starých, v hmatateľných aj najabstraktnejších aspektoch, a vytvárajú intenzívny a nezvyčajný patchwork.

 

Hybridné vrstvy

Namiesto veľkých stavebných a dispozičných úprav bytov sa štúdio rozhodlo do veľkej miery ponechať pôvodné usporiadanie miestností. Vidieť to podľa rôznych vzorovaných dlaždíc na podlahe. Nový systém otvorených a dynamických priestorov zodpovedá nárokom na súčasné bývanie.

Niektoré nové priečky postavili v súlade s hranicami vymedzenými pôvodnými podlahami, zatiaľ čo v iných priestoroch sa stretávajú pôvodné úpravy s rôznymi vzorovanými podlahami. Takisto niektoré priečky nepostavili do plnej výšky. Ukončili ich mierne pod stropnými rímsami, aby sa viac upriamila pozornosť na niekdajšie usporiadanie apartmánov.

 

Dlažba exceluje

Na okolité steny a strop navrhli a použili architekti bielu farbu, aby neodpútavali pozornosť od ozdobných dlaždíc. Aj do kuchynských priestorov inštalovali biele skrinky zhotovené na mieru a položili nové vzorované dlaždice, aby docielili určitý grafický efekt. Niekoľko skriniek jemne ozdobili opakujúcimi sa tvarmi, ktoré napodobňujú dekoračné vzory na podlahových dlaždiciach. Kúpeľne zasa doplnili umývadlom zo svetlého mramoru a s bielou toaletou.

Cieľom architektov bolo vytvoriť priestor bohatý na zmyslové vnímanie a vizuálny komfort, vedome vzdialený od hladkých a anonymných povrchov, aby sa v ňom budúci nájomníci od prvého dňa cítili ako doma.

 

Valliranu 47 nedávno ocenili ako „najlepší malý apartmán roka“ na odovzdávaní cien Frame Awards 2020. Projekt získal niekoľko ocenení už predtým, napríklad čestné uznanie na súťaži Tile of Spain Award 2019, finalista cien Arquitectura Plus Awards 2019 a Surface Design Awards 2020; a bol vybratý na Fad Awards 2019, The Plan Awards 2019, Catalunya Construcció Award 2019 a Dezeen Awards 2019.


Autor
Matej Motyka

Fotografie (vizualizácia)
Adrià Goula
Digitalizované ukážky časopisov
E-shop eurostav
Archbooks
YTONG