Galéria stavieb

Rozhľadňa vo Phoenixe

Phoenix je hlavné mesto amerického štátu Arizona na juhozápade Spojených štátov. A práve do centra tohto mesta mala významná architektonická kancelária BIG, z poverenia spoločnosti Novawest, navrhnúť jedinečnú rozhľadňu. Keďže architekti tohto zoskupenia sa neboja akýchkoľvek výziev vytvorili zaujímavý projekt rozhľadne, ktorá sa po realizácii určite stane dominantou mesta a zároveň najnavštevovanejším miestom v jeho centre. Okrem krásneho výhľadu, si v nej obyvatelia mesta alebo jeho návštevníci budú môcť prezrieť zaujímavú výstavu alebo si posedieť v príjemnom prostredí reštaurácie.

Základnou myšlienkou architektov bolo vytvoriť výrazný orientačný bod mesta Phoenix s nápadným architektonickým konceptom, ktorý by zmenil nielen siluetu mesta, no zároveň by ho obohatil o ďalšie zaujímavé „vyššie položené“ priestory. V rozhľadni budú výstavné a predajné priestory a zároveň z každého vnútorného priestoru poskytne návštevníkom aj obyvateľom mesta nádherný výhľad na mesto a jeho okolie.


Architektonické a materiálové riešenie

Rozhľadňa „Phoenix Tower“ sa skladá z komunikačného stĺpa, na vrchole ktorého je guľa s hlavnou špirálovou konštrukciou. Futuristický tvar môže na prvý pohľad pripomínať naberačku na med alebo špendlík s hlavičkou, ktorý na mape štátu Arizona vyznačuje mesto Phoenix. Do gule – vrcholu rozhľadne – sa návštevníci budú môcť dostať pohodlne 3 sklenenými výťahmi premávajúcimi vertikálne po obvode stĺpa alebo schodiskom nachádzajúcim sa vo vnútri stĺpa – čo bude podstatne náročnejšie, keďže výška rozhľadne bude 128 metrov. Touto výškou sa rozhľadňa stane zároveň druhou najvyššou budovou mesta Phoenix, keďže prvenstvo si stále drží už existujúca budova Chase Tower s výškou 147 metrov.

Základom rozhľadne je železobetónová konštrukcia, doplnená sklom na kabínkach výťahov a tiež multifunkčná guľa na vrchole bude mať sklený obvodový plášť siahajúci od stropu až po podlahu, aby návštevníkov pri výhľade na okolitú krajinu nič nerušilo. Z vonkajšej strany gule bude promenáda špirálovito orientovaná zdola na hor a naopak. Nebude zasklená, zasklené budú až priestory vnútri gule – na spodných dvoch podlažiach budú reštaurácie na ďalších podlažiach budú flexibilné priestory pre inštalovanie rôznych typov výstav, či predajné priestory.

Reštauračné priestory rozhľadne budú môcť byť využívané na svadby, promócie, večierky či iné spoločenské akcie. Pohyb po promenáde z vonkajšej strany gule rozhľadne alebo návšteva vnútorných priestorov bude pripomínať putovanie po povrchu alebo centrom planéty. Návštevník sa tak bude môcť presúvať akoby z južného pólu na severný (zdola na hor) vonkajšou promenádou a ak dosiahne stred gule, teda jej maximálnu šírku, môže smer pohybu zmeniť a prezrieť si výstavu alebo posedieť si v príjemnom prostredí reštaurácie s nádherným výhľadov.

Rozhľadňa bude „vyrastať“ z verejného námestia s množstvom zelene, obchodíkmi a vodnými prvkami. Keďže zakladajúcim členom zoskupenia dánskych architektov BIG, autorov tohto projektu, je významný predstaviteľ udržateľnej architektúry Bjarke Ingels, aj tento objekt modernej rozhľadne bude ďalším príkladom využitia udržateľnej energie v praxi. Osvetlený bude pomocou LED svetiel a využívať bude solárne a iné moderné technológie.

V spolupráci s BIG pripravila Martina Horváthová
Vizualizácie: BIG-Bjarke Ingels Group

Digitalizované ukážky časopisov
E-shop eurostav
Archbooks
YTONG